АСТРАЛНОТО ИЗМЕРЕНИЕ

Астралното измерение: висше и низше


Астралното измерение е другата страна на живота; там преминават повечето хора след смъртта си. То има две нива - низше и висше. Низшето астрално ниво прилича на популярните представи за ад и чистилище. Висшето отговаря на общоприетата идея за рая.


Управляващият принцип на астралното измерение е умът, както материята е управляващ принцип тук, на земята. Астралното измерение е свят на идеи. В основни линии това означава, че там мисълта създава реалност. Умът има пряко въздействие върху външната среда - получаваш онова, което искаш. Астралните същества имат тяло, но то е доста по-еластично от скованите черупки, с които се разхождаме тук, на земята. Иначе астралните тела доста приличат на физическите, в които съществата са живели в материалния свят.
С развитието на съзнанието си човек добива способността да вижда астралното измерение и да общува пряко с онези, които живеят в него.
Основната разлика между низшето и висшето астрални нива е, че низшето е населено със същества, излъчващи свадливо отрицание и емоционална обвързаност, докато висшето се обитава от души, излъчващи хармоничен позитивизъм.
Низше астрално ниво
Низшето астрално ниво наподобява състоянието на сън тук, на земята. То прилича на постоянно повтарящ се кошмар, който съзнанието не е в състояние да спре. В низшето астрално измерение съществата живеят в кошмар и не могат да се събудят от него - вече не притежават силата на съзнанието от материалното ниво или разума, за да се откъснат от породените от съня емоции.
Духовете в низшето астрално ниво се намират в капана на силните емоции. Колкото по-отрицателно е състоянието на астралния ум, толкова по-окаяно е страданието. Обвързаността на духа с емоцията, била тя болка, гняв, омраза, отчаяние, физическа страст или нещо друго, го държи в плен. Може да минат много години, преди тази обвързаност да избледнее, и през цялото време отрицателните мисли продължават да влияят зле на съществото и заобикалящата го среда.
Познавам един г-н С, чийто баща е починал от рак на белите дробове. Докато работех с г-н С, имах възможността да се срещна и с баща му, който се намира в низшето астрално поле. Макар вече да не притежава дробове, той продължава да страда от белодробни болки. Все още насочва ума си към мъките, които е изпитал на земята, и това му причинява истинска болка. Той е заседнал и не може да се придвижи към висшето астрално ниво. Това състояние се среща често в низшето астрално поле.
Висше астрално ниво
Висшето астрално измерение също наподобява на света на сънищата тук, на земята. То е и свят на идеите; място, където мислите пораждат действителни промени в съществото и заобикалящата го среда. Ако е доволен от положението си, духът може да остане там много дълго време.
Ето един пример: Светилището и институтът ни в Токио са разположени върху парцел, до който има красив парк. След като купих земята, усетих присъствието на много стара душа, пазеща имота. Проучих я по-внимателно и открих, че това е душата на силен племенен вожд, живял на тази земя преди около 3500 години. През цялото това време след смъртта си той беше живял във висшето астрално поле. Издигнахме му малък параклис, за да подсигурим защитата на земята, и го почитаме като Джинуши Оками.
Този племенен вожд и неговите хора продължават да живеят в далечното минало. Техният свят е гъсто залесен. Дивите кучета тичат на свобода. Хората живеят в малки селца, изработват сами съдовете си и обитават жилища от времето на неолита. Вождът на това племе все още води охолен живот, глезен от многобройните си съпруги. И всичко това става на астрално ниво в същото време и на същото място, на което ние водим съвременния си живот в материалното измерение. На няколко пъти установявах контакт с душата на вожда и той успя да схване донякъде как се е променил светът, но е щастлив с древните порядки и не желае да променя нищо.
Просто му стига да живее в измерение, в което мислите творят действителност. Хората в подобно положение могат да решат да останат така стотици, дори хиляди години. Все пак там не им се налага да страдат от каквито и да било телесни желания - очевидно доста по-приятен начин на съществуване. Но както и духовете от низшето астрално ниво, които са заседнали в отрицателни емоции и не могат да помръднат, така и почувствалите се прекалено добре в горното астрално измерение не постигат никакъв напредък в еволюцията си. Те са толкова цялостно и субективно погълнати от собствените си идеи, че също засядат и все едно бягат на място. По този начин изобщо не напредват към просветлението.
Все пак голяма част от тях се връщат на земята веднага щом им се удаде възможност. Това не винаги означава, че смятат нашия свят за по-добър от онзи, в който са били, но е доказателство за силната им привързаност към материалната действителност. Рядко може да се намери някой, който наистина да мисли: „Дойде ми до гуша и никога повече няма да се върна". Дори и понякога да го казват, в крайна сметка пак се връщат. Повечето хора се прераждат отново, преди да са изтекли сто години от последната им смърт.

www.reikiforever.com



Популярни публикации от този блог

КОСМОЕНЕРГЕТИКА ЗА НАЧИНАЕЩИ

ЕНЕРГИЙНО-ИНФОРМАЦИОННИ ВИРУСИ

ДВЕТЕ ТОЧКИ