КАК ДА ОЗДРАВЕЕМ ЧРЕЗ ПРОШКАТА




Не може да настъпи оздравяване до момента, в който не простиш на себе си. Единствен този етап има силата да промени не само любовта ни към себе си, но в същото време и сърцето и в кръвта в нашето физическо тяло.
Тази нова кръв, придобила нова енергия от притока на преоткритата любов, е като балсам, който се движи в цялото тяло – тя има мощта да преобразува и отново да направи хармонични клетки на тялото по пътя си. Дори ако с ума си се зарудняваш да го проумееш, какво имаш да губиш, ако опиташ?
Ето етапите на истинската прошка, които дават невероятни резултати:
1.Определи емоциите си /често те са повече от една/.
Осъзнай обвиненинето, което отправяш към себе си или към някого другиго, и в какво те кара да преживяваш това.
2.Поеми своята отговорност
Да бъдеш отговорен, това означава да признаеш, че винаги имаш избор да реагираш с любов или със страх. От какво се страхуваш за себе си? Разбери освен това, че се страхуваш да не се обвиниш за същото нещо.
3.Приеми другия и се отпусни
За да успееш да се отпуснеш и да приемеш адругия, постави се на негово място и почувствай неговите намерения. Приеми идеята, че другият човек вероятно се обвинява и те обвинява за същото нещо за което ти го обвиняваш. Какво би могъл да си направил, за да обвинява за същото?
4.Прости си
Ето най-важния етап от прошката. За да го направиш, дай си правото да си имал и все още да имаш страхове, убеждения, слабости, граници, които те карат да страдаш и да ренагираш. Приеми се такъв, какъвто си сега, знаейки, че е временно.
5.Изпитай желание да изразиш прошката
Като подготовка за шестата стъпка си се представи с човека, за когото става въпрос – ти споделяш с него, че си го критикувал, съдъл или осъждал, защото това е събудило стара рана в теб. Готов си, когато идеята да отидеш и да споделиш своя опит с въпросния човек, събужда у теб чувство на радост и освобождение.
6.Виж съответния човек
Кажи му какво си преживял и че съжаляваш за това, че си го обвинявал, съдил и си му се сърдил. /Спомени, че си му простил, само ако той те попита./ Силно ти препоръчвам да го попиташ дали и той те е обвинявал за същото нещо и в каква ситуация.
7.Направи връзка с миналото
Възстанови от миналото си подобно събитие, случило се с човек, който е представлявал авторитет за теб: баа, майка, баба, дядо, преподавател и т.н. Обикновено този човек е от същия пол като човека, когото си обвинявал. Повтори всички стъпки с този човек /фигурата на авторитета/.

Когато преживяванията и емоцията е начочена към самия теб, направи стъпки 1, 2, 4 и 7
•Отдели необходимото време, за да успееш да осъществиш процеса на прошката. Между етапите може да мине цял ден, дори цяла агодина – важното е твоето желание да го направиш да бъде искрено. Когато раната е голяма и дълбока или егото се съпротивлява, това може да отнеме повече време.
•Когато шеста стъпка от прошката се окаже трудна, знай, че егото ти се съпротивлява. Когато си мислиш: „Защо да ходя да му искам прошка, че съм му се сърдил, когато той ме обиди?Имам всички основания на света да му се сърдя!”, говори твоето его, а не сърцето ти. Най-голямото желание на сърцето ти е да постигне мир и да изпитва съчувствие към другия.
•Не се тревожи за реакцията на другия, когато отидеш да му поискаш прошка. Той може да реагира по различни начини: да не каже нищо, да смени темата, да бъде изненаданв, да откаже да разговаря, да плаче, да поиска прошка, да се хвърли в обятията ти и т.н. Зачитай реакцията на другия, както и своята собствена. Никой в този свят не може да знае предварително какво ще стане.
•Когато на ш естата стъпка от прошката споменавам, че не трябва да казваш на другия, че му прощаваш, причината за това е важна. Всъщност, има три причини:
1.Често ни се струва, че някой друг ни е обидил, а този човек никога не е имал подобно намерение. Често действителността е съвсем различна от наншето възприятие. Може би този човек дори не е подозирал, че ти си се почувствал наранен!
2.Ти трябва да разбереш, че процесът на прошката е тук за твоето собствено осбождаване. Да простиш на днругия, е само един от етапите, необходими, за да си простиш.
3. Трябда да разбереш и това, че ти нямаш силата да простиш истински на някого. Само той сам може да си прости.
•Ако другият се затруднява да приеме молбата ти за прошка, то е, защото той сам не може да си прости. Дори да си му простил, ти не можеш да го направиш вместо него. Той сам трябва да успее да достигне до прошката. Ти не си отговорен за реакцията на другия, а само за своята. Обаче това, че си успял да си простиш, е хубав пример за другия, за да успее и той.
•Ако в момента, в който изразяваш пред някого това, което преживяваш, той се шокира и се опита да се оправдава, веднага провери дали не се е почувствал обвинен от думите ти. Ако е така, вери се дали в теб не е останало обвинение срещу него и надеджда, че той ще се промени.
•Ако отидеш да се видиш с някого с надеждата, че той ще разбере колко много те е накарал да страдаш и очакваш да ти поиска прошка, това означава, че в теб е останало още обвинение. В такъв случай не се сърди на себе си: приеми мисълта, че ще ти е необходимо още известно време, преди да успееш да извършиш стъпки две и три. Може би си успял да простиш с главата си, но все още не си успял да го сториш със сърцето си. Да простиш с главата, означава да разбереш другия с разума си, без да почувстваш облекчение, нито вътрешно освобождаване. Това се случва често. Да простиш с главата обаче е добро начало, защото това доказва най-малкото добрата ти воля.

Популярни публикации от този блог

КОСМОЕНЕРГЕТИКА ЗА НАЧИНАЕЩИ

ЕНЕРГИЙНО-ИНФОРМАЦИОННИ ВИРУСИ

ДВЕТЕ ТОЧКИ